Ücretsiz Firma Ekle
Tareks 
(312) 215 80-05
(312) 223 13-77
Kazakistan Cad. (4.Cad.) no:136/4-5-6 EMEK
Yenimahalle / Ankara

Tareks A.Ş. İlanları

Tareks A.Ş.
TAREKS A.Ş TOHUM ISLAH İSTASYONUNDA ÇALIŞMALAR İLK SONUÇLARINI VERDİ
İletişim Bilgileri
18-06-2014 'den 18-09-2014'e kadar geçerlidir.

Tareks A.Ş. tohumculuk sektöründe Tarım Kredi Kooperatifi Ortakları ve diğer çiftçilerin ihtiyacı olan kaliteli ve sertifikalı tohumluğu ekonomik fiyatla yurt içi üretimlerden karşılamayı hedeflemiştir. Bu amaçla tohum üretim ve işleme kapasitesini artırmış, teknik ve Ar-Ge alt yapısını oluşturarak, çeşit geliştirme çalışmalarına hız vermiştir.

1987 yılında Tarla Bitkileri alanında “Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu” yetkisini alarak, 2009 yılından itibaren Balıkesir/Altınova Tohum Islah İstasyonunda ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde (Ege, Marmara, İç Anadolu, Çukurova ve diğer) araştırıcı kuruluş olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Tareks, Araştırma İstasyonunda hibrit mısır, buğday ve arpa bitki ıslahı çalışmaları ve çeşit geliştirme faaliyetlerini yürütmektedir. Hırvatistan OSIJEK Enstitüsü ve Tareks teknik elemanlarının ortak çalışmaları sonucunda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Burada yapılan ıslah çalışmaları, seleksiyon, kendileme ve melezleme faaliyetleri sonucu elde edilen yeni hat ve çeşitler gözlem bahçelerine alınarak ümitvar çeşitler belirlenmektedir. Üstün verimli, kaliteli ve olum guruplarına göre (erkenci, orta, geçci) ve kullanım amacına göre tanelik ve silajlık olmak üzere aday çeşitler bölge adaptasyon denemelerine alınarak verimi yüksek, geniş adaptasyon kabiliyeti olan, kaliteli ve zararlı organizmalara toleranslı veya dayanıklı olan çeşit adayları tescile sunulmaktadır.

Tareks A.Ş. tohum biriminde Ar-ge’ye yapılan yatırımlar ilk ürünlerini verdi.

Yapılan çalışmalar sonucu bugüne kadar; TK 6060, TK 6061, TK 6062, TK 6063 ve OS 6125 tanelik ve silajlık ve LİDER pc. Hibrit Mısır ve Cin mısır çeşitleri 2012-2013 ve 2014 yıllarında tescil denemelerine alınmıştır. Geçen 5 yılda toplam 6 hibrit mısır çeşidi tohum ıslah istasyonunda geliştirilmiştir.

Altınova Tohum Islah istasyonunda Tareks A.Ş. teknik elemanları ve OSİJEK araştırıcılarınca birlikte ıslah edilen ve geliştirilen TK 6060 tanelik ve TK 6063 silajlık çeşitler 10.04.2014 tarihinde yapılan tescil toplantısında yapılan denemelerde standartların üzerinde yüksek verim ve kalite değerleri elde edilerek tescil komitesi tarafından tescil edilmiştir. Bu çeşitler, ülkemizin farklı bölgelerinde yapılan resmi denemelerde birçok Uluslararası firmalara ait tanelik ve silajlık mısır çeşitlerini verim ve kalite değerleri yönünden geride bırakarak ilk sıralarda yer almıştır. Ayrıca bu çeşitlere ait 5 (beş) ana-baba hattının da bu süreçte tescil işlemi aynı tarihte yapılmıştır.

Patates’te NATASCHA çeşidi yapılan TDÖ (tarımsal değerleri ölçme) denemelerinde diğer firmalara ait kontrol çeşitlerini geçerek dekara ortalama 5.086 kg verim vererek, turfanda, erkenci ve yemeklik Patates çeşidi olarak 08.04.2014 tarihinde Tescil Komitesi tarafından tescil işlemi gerçekleştirilmiştir.

Ekmeklik buğdayda ise GLOSA çeşidi denemelerde standart/kontrol çeşitlerini verimde %12,6 geçerek resmi deneme sonuçlarına göre 11.04.2014 tarihinde tescil işlemleri yapılmıştır. Bakanlık tarafından yapılan resmi deneme sonuçlarına göre GLOSA çeşidi en yüksek 1.042 kg/da, ortalama 890 kg/da verim sağlayarak ilk sırada yer almıştır. Verim ve kalitesi ile göz dolduran bu çeşit, önümüzdeki yıllarda çiftçiler için umut olacaktır.

Şirketimiz, tarafından bugüne kadar yapılan AR-GE çalışmaları neticesinde farklı türlerde (Ekmeklik Buğday, Arpa, Mısır, Patates ve Yonca) 15 çeşit ve 21 mısır ebeveyn hatları tescil edilmiştir.